Besplatna dostava
za narudžbe iznad 500,00 kn

Zašto psi rade ove neobične stvari?

29.2.2020. 13:24

''Hvali dan poslije zalaska sunca, mač poslije bitke, ženu poslije smrti, kolač poslije kušanja, a psa - uvijek. '' <3  – izreka je koju je izjavio i stvorio Marian Eile, a mi se kao ljubitelji životinja, ne možemo više složiti s njom.  Psi su dandanas puno više od običnih kućnih ljubimaca, a naša mala Qushin zajednica je toga itekako svjesna. Naši ljubimci postali su nam vjerni, odani i najbolji prijatelji koji nas svakodnevno usrećuju svojim najmanjim i najjednostavnijim gestama i ponašanjima. Razmišljajući o njima, shvaćamo kako svaki pas ima svoj način ponašanja i ono nešto što ga čini jedinstvenim i nama najposebnijim. Unatoč tome, postoje i oni učestali pa možda čak i neobični načini ponašanja koji su karakteristični za velik broj pasa. Neobične stvari koje psi rade sastavni su dio svakodnevnice jednog vlasnika psa, a zašto ih mnogi ljubimci rade, saznajte u nastavku.

Love vlastiti rep

Scena psa kako pokušava uloviti vlastiti rep sigurno je prizor na kojeg su mnogi navikli. Takav prizor često zabavi i nasmije ljude iako oni zapravo ne znaju da njihovi ljubimci to nebi trebali raditi. Psi love vlastiti rep kako bi potrošili višak energije, a to je znak da im je dosadno i da se osjećaju zapostavljeno pa na taj način pokušavaju nadoknaditi manjak pažnje i fizičke aktivnosti.

Vuku stražnjicu po podu

Psi vuku stražnjicu po podu jer je to potreba za lučenjem tekućine iz analnih žlijezda kojima psi komuniciraju i uz pomoć kojih se predstavljaju jedni drugima. Iako je to najčešći razlog, neki psi vuku stražnjicu po podu zbog tvrdoglavosti ili običnog svrbeža.

Dižu nogu

Psi su teritorijalne životinje i svojim urinom označavaju područje koje smatraju svojim. Dizanjem noge psi vrše nuždu u razini nosa te tako ostavljaju upozorenje ostalim životinjama.

Guraju glavu kroz prozor automobila

Često u vožnji vidimo kućne ljubimce kako guraju glavu kroz prozor i to smatramo slatkim i zanimljivim te zaključujemo kako to rade zbog radoznalosti. To je na neki način i istina jer psi većinu dojmova o svijetu oko sebe dobivaju putem mirisa, odnosno njuhom pa zato imaju potrebu gurati glavu kroz prozor automobila kako bi mogli istražiti sve o svijetu oko sebe.

Osim ovih navedenih radnji, psi često jedu stvari koje su nama ljudima poprilično čudne i neshvatljive. 

Prva stvar na ovom popisu definitivno je kakica. Razlog zašto ju psi jedu zapravo je vrlo bezazlen. Mnogi psi jedu fekalije iz dosade, znatiželje ili zabave. Ako se radi o njihovim fekalijama, radi se o uglavnom bezopasnoj aktivnosti i nema potrebe za panikom.

Jako je zastupljeno i da psi jedu travu. Konzumiranje trave tjera ih na povraćanje i dobar je način za čišćenje želuca. Ipak, treba pripaziti da u nedostatku trave ne pojedu neke otrovne biljke koje im nažalost mogu samo odmoći, a ne pomoći. 

Osim toga, psi jedu i stvari. Od smeća, igrački, čarapa, vezica pa sve do većih i opasnijih stvari. Takvo ponašanje može biti znak tjeskobe, neuroze ili pothranjenosti, ali se nerijetko javlja samo iz znatiželje. Ta je navika vrlo opasna jer može izazvati gušenje, trovanje i zapletaje crijeva pa vlasnici moraju biti osobito oprezni.

 

Objavljeno u News Od

Iva Goluža